Hoe een gitaar te stemmen zonder stemapparaat

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Er zijn niet veel instrumenten die zo veelzijdig zijn als de gitaar. Samen met zijn kleinere formaat is het ook een van de meest draagbare instrumenten. Het maakt echter niet uit hoe gemakkelijk het is om het te dragen of te spelen als het niet goed is afgesteld.

Zoals met alle snaarinstrumenten, vereist een gitaar een goede afstemming om goed te klinken. Voordat u uw gitaar bespeelt, moet u ervoor zorgen dat deze goed is gestemd. Het goede nieuws is dat tuners dit werk een stuk makkelijker maken.

Of het nu een online tuner, een telefoontuner, een ingebouwde tuner of een fysieke clip-on tuner is, u vindt de juiste toonhoogte onmiddellijk en nauwkeurig. Dan hoef je alleen nog maar aan de stemsleutels te draaien om de snaren af ​​te stemmen op de toonhoogte van de tuner.

Tuners zijn echter niet altijd bij de hand. Als je een ongestemde gitaar oppakt en op een feestje wilt pronken, moet je hem eerst stemmen. De kans is echter groot dat er geen tuner aanwezig zal zijn. Als je gitaar goed moet worden gestemd, maar je hebt geen tuner in de buurt, dan moet je de basisprincipes van het stemmen van een gitaar op het gehoor leren.

In dit artikel laten we je zien hoe je je gitaar kunt stemmen zonder stemapparaat. We zullen enkele tips en stemmethoden doornemen, zodat je nooit meer een ontstemde gitaar hoeft te spelen.

Dingen die je nodig hebt om een ​​gitaar te stemmen

Om je gitaar op het gehoor te stemmen, heb je alleen je gitaar en jezelf nodig. Als u het instrument eenmaal in handen heeft, wilt u zich vertrouwd maken met de functies en facetten ervan.

Eigenschappen van een gitaar

 • De touwtjes – Een gewone, typische gitaar heeft zes snaren. De dikste tot de dunste zijn E, A, D, G, B, E (standaardafstemming – we zullen dit hieronder meer uitleggen). Deze snaren lopen van de hals van de gitaar tot aan de brug.
 • Stemsleutels – De stemtoetsen bevinden zich op de kop van de gitaar. Elk van de zes snaren zijn bevestigd aan hun eigen stemsleutel. Wanneer ze de toets ontmoeten, gaan de snaren meestal een klein gaatje in en wikkelen ze zich om de toets terwijl u deze vastdraait.

  Als u aan deze toetsen draait, kunnen de snaren strakker of losser worden, wat op zijn beurt de toonhoogte van de snaar verandert. Als de snaar strakker is, zal deze een hogere toon produceren, terwijl een lossere snaar een lagere toon zal hebben.

 • de frets – Dit zijn de metalen ribbels die horizontaal over de hals van de gitaar lopen. Wanneer u een snaar op een van deze frets drukt, verandert de lengte van de snaar, wat een andere noot produceert wanneer u op de snaren tokkelt of bespeelt.

Je gitaar stemmen op het gehoor

Er zijn eigenlijk talloze manieren om een ​​gitaar te stemmen. Het eerste dat u moet beslissen, is wat voor soort stemming u met het instrument wilt bereiken. Zowel elektrische als akoestische gitaren klinken geweldig met verschillende stemmingen, zoals open stemmingen waarbij je alle snaren samen kunt tokkelen om een ​​zeer aangenaam geluid te krijgen.

Elke stemming leent zich voor bepaalde muziekgenres, zoals jazz, klassiek of zelfs flamenco. We gaan ons echter concentreren op de meest gebruikte tuning vandaag: standaard tuning. Als er geen tuner beschikbaar is, is dit de stemming waar de meeste gitaristen naar toe gaan, en wat de meest populaire nummers zijn die je hoort gebruiken.

Standaard stemming

Wanneer je je gitaar op een standaardstemming stemt, zullen de hoogste en laagste (dikste en dunste) snaren beide een E-noot zijn. Tussen deze E-snaren vind je twee octaven. Met andere woorden, uw notities van hoog naar laag volgen een structuur van EADGBE. Snelle tip – U kunt deze reeksen onthouden door “Elk-dier-doet-goed-voor-eten” uit het hoofd te leren.

Over het algemeen moet je beginnen met het stemmen van je gitaar vanaf de lage E-snaar. De snaren van een gitaar zijn genummerd van één tot zes. De hoogste noot begint deze reeks, terwijl de lage E-snaar de zesde snaar is. Dit is ook de dikste snaar, wat betekent dat het veel gemakkelijker te stemmen is dan andere. Als je deze snaar eenmaal hebt gestemd, kun je leren om de rest van het instrument op een perfecte toonhoogte te stemmen.

Je gitaar stemmen

Dus nu is het tijd om je gitaar te stemmen zonder die vertrouwde tuner. Diep ademhalen en laten we gaan!

Stappen

 1. Begin met de zesde snaar (de lage E-snaar). Dit is de dikste van de zes snaren.
 2. Zoek de vijfde fret, geteld vanaf het hoofdeinde van de gitaar. De fret verwijst naar de ruimte tussen de metalen ribbels langs de hals van de gitaar.
 3. Plaats je vinger net voor de metalen rand die de zesde fret raakt en druk de E-snaar naar beneden. Kies of sla nu voorzichtig op de snaar
 4. Deze noot die je hoort is een A. Pas de volgende snaar eenvoudig aan door aan de stemknop te draaien totdat de toonhoogte gelijk is aan de A-noot.
 5. Blijf dit doen totdat je de 4e snaar (G-snaar) bereikt. Hier moet je op de 4e fret drukken. Dit zal een B-noot spelen.
 6. Tokkel nogmaals op de snaar en pas de stemknop op de 5e snaar aan zodat deze overeenkomt met de B-noot.
 7. Zodra dit is gestemd, drukt u op de vijfde fret van de 5e snaar (B) en stemt u de 6e snaar (E) af op deze toonhoogte.

Je kunt ook een open lage E-snaar spelen (geen frets die worden ingedrukt) en de hoge E-snaar hiermee afstemmen om te stemmen.

Als je al deze stappen hebt uitgevoerd, moet je gitaar worden gestemd! Het kan zijn dat je een paar snaren opnieuw moet tweaken, maar je zou bijna pitch-perfect moeten zijn!

Samengevat

Om te controleren of je gitaar goed gestemd is, kun je een tuner kopen of zoeken en ermee testen. Elektronische tuners werken met zowel elektrisch als akoestisch en zijn de beste manieren om een ​​perfect afgestemde gitaar te krijgen.

Maar met een beetje oefening en geduld kun je vanaf dat moment elke keer dat je speelt genieten van een gestemde gitaar. En wees niet bang om met stemmingen te spelen naarmate je meer ervaring krijgt. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Backgammonmusic
Logo
Compare items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Compare