Hoe zich te ontdoen van Fret Buzz

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Diagnose en genezing van die irritante rasp die uit het niets komt.

Tenzij er een bij in je klankgat is gevlogen de vorige keer dat je een gezonde jam buiten had, is dat irritante geluid dat je hoort het gevreesde fretgezoem.

Elke gitarist wordt op tal van punten in zijn speelleven geplaagd en fret buzz treedt op wanneer de snaar die je tokkelt of de snaren die je tokkelt sterk tegen de toets trilt in plaats van erboven. Het klinkt alsof je gitaar verkouden is!

Behalve dat je uit de toon valt, is fretbuzz waarschijnlijk het eerste ‘smerig’ klinkende fenomeen dat je tijdens je spel bent tegengekomen. Maar maak je geen zorgen, het is volkomen normaal en het overkomt ons allemaal. Hieronder heb ik alle mogelijke oorzaken op een rij gezet en hoe deze te verhelpen.

Techniek

Laten we eerst de techniek behandelen.

Plaatsing

Frets zijn vrij groot, maar vreemd genoeg is het niet de bedoeling dat je de meeste ruimte gebruikt die je vingers hebben. De juiste plaats om een ​​noot te fretten is net achter de balk van de fret.

Hetzelfde geldt voor akkoorden als voor individuele noten, dus of je nu een gezichtssmeltende solo eruit haalt of een dromerige akkoordprogressie tokkelt, je moet je vingers zo dicht mogelijk bij de fret brengen.

Als je een noot op de juiste manier fret, druk je de snaar in de balk van de fret, wat betekent dat de vibratie vanaf de balk verder loopt, wat neerkomt op een zoete, heldere noot.

Als je je vinger dichter bij het midden van de fret brengt, creëer je twee afzonderlijke trillingen, een langs de afstand tot de fretbalk en een andere vanaf de fretbalk. De eerste is de oorzaak van het zoemende of ratelende geluid.

Druk

Fret buzz treedt ook op als u niet genoeg druk uitoefent op een noot met uw vinger. Nieuwe gitaristen worstelen hier een tijdje mee (vooral tijdens barré-akkoorden) totdat hun vingerkracht opbouwt.

Om eerlijk te zijn, als ik een bijzonder angstaanjagend akkoord probeer te maken over zes frets, vrij ver naar beneden op de toets, overkomt mij dat ook, en ik speel al meer dan tien jaar.

In dit scenario kan het gebrek aan druk op de snaar de trilling van de noot niet isoleren. De trillingen lopen onder je vinger, verstikken de noot, verminderen de zuiverheid en sustain.

Het goede nieuws is dat je alleen maar harder op de snaar hoeft te drukken om het te stoppen. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, maar met oefening zullen je vingerspieren zich aanpassen aan de uitdaging, en je hoeft er niet eens over na te denken.

Nog een laatste opmerking over druk voordat we verder gaan: druk niet te hard. Te hard drukken zal geen fret buzz veroorzaken, maar het zal je vermoeien en, in sommige gevallen, de noot enigszins ontstemmen.

Te krachtig tokkelen of plukken

Als de plaatsing van je vingers en de druk op het juiste moment is, maar je hoort nog steeds dat lafhartige gezoem, kan het probleem met je andere hand zijn.

Te hard tokkelen of tokkelen op uw snaren kan ook de zuiverheid van de noten die u speelt aantasten. Waarom? Welnu, voor een mooie gelijkmatige toon en een behoorlijke sustain, moeten je gitaarsnaren heen en weer trillen.

Als je ze raakt met de woede van de goden, laat je ze op en neer wiebelen en heen en weer, wat een soort natuurlijke vervorming aan de noot toevoegt.

Dus, probeer te experimenteren met wat zachtere dynamiek en kijk of het gezoem afneemt. Dat is het voor technische suggesties. Laten we nu enkele andere mogelijkheden bekijken.

Snaren

Het zou je vergeven zijn te denken dat snaren zich misschien gaan misdragen als ze wat ouder worden, maar het is eigenlijk een glimmende nieuwe set snaren die het grootste buzz-risico met zich meebrengt. Toegegeven, oude snaren worden zwart en klinken een beetje dood, zelfs vals, maar dat is niet de oorzaak van fretbuzz.

Fret buzz wordt veroorzaakt wanneer je je oude snaren verwisselt voor nieuwe met een andere dikte, vooral als de nieuwe dikte dunner is. Van 10s naar 9s gaan, bijvoorbeeld, zal een buzz veroorzaken.

De reden is dat je gitaar is ingesteld op de spanning van de originele snarenset. Wanneer je een andere set gebruikt, veranderen de spanningen en verandert de vorm, of boog, van de nek. Als de nieuwe snaren te dicht bij de frets zitten, zul je misschien merken dat het nummer van Steve Vai gemakkelijker te spelen is, maar buzz is onvermijdelijk.

Opstelling

Je kunt de opstelling van je gitaar zien als de stemming van het hele instrument, in plaats van alleen de snaren. Het bepaalt de boeg van je nek, zadelhoogte en de actie van je snaren (hoe hoog ze boven de toets zijn), hoek en hoogte van de opname (elektra), enzovoort.

Na de algemene opbouw is het uw opstelling die het gevoel van het instrument bepaalt. Het probleem is dat opstellingen niet eeuwig duren. Als je gitaar wordt blootgesteld aan verschillende temperaturen, de vreemde klop op je bedstijl en je woeste spel, beginnen de dingen uit de hand te lopen.

De meest voorkomende oorzaak van buzz bij slecht afgestelde gitaren is dat de truss rod die door de hals van je bijl loopt te strak zit. Dit verlaagt de actie van je snaren, wat op zijn beurt fretbuzz veroorzaakt. Om het te repareren, moet je een inbussleutel gebruiken om dingen los te maken.

Je actie kan ook te laag worden ingesteld via de brugzadels, in dat geval moet je een kleine inbussleutel gebruiken om ze een beetje op te tillen.

Een ander luidruchtig aspect van een “niet-afgestelde” gitaar is dat de frets ongelijk zijn geworden. Fretware is natuurlijk en onvermijdelijk, maar uiteindelijk zullen ze moeten worden geschoren, of je moet je trots en vreugde boeken voor een volledige refret. Sterker nog, mijn vertrouwde Telecaster is er nu bijna klaar voor.

De gemakkelijkste manier om deze problemen op te lossen, is door een afspraak te maken voor je gitaar met een professional, maar als je in zoiets als dit investeert gereedschapskist voor muzikanten, zul je veel van het onderhoud zelf kunnen doen en op de lange termijn wat geld besparen – hoera!

Structurele problemen

De enige andere reden waarom u fretbuzz ervaart, is als er ernstigere structurele problemen zijn met uw instrument, op welk moment u contact moet opnemen met een gitaarbouwer.

tokkelen

Daar heb je het, vrienden. Nu kun je de oorzaak van dat irritante fretgezoem uitroeien en je zessnarige weer laten zingen. Genieten van!

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Backgammonmusic
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare