Hoe een basgitaar in te stellen

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Om je basgitaar geweldig te laten klinken, moet je het basisonderhoud oefenen. Dit komt omdat de houten delen van de bas onder spanning worden gehouden door de metalen snaren, dus soms moeten ze worden aangepast om ervoor te zorgen dat ze in harmonie kunnen worden gespeeld.

Aanpassingen vallen doorgaans onder de algemene term “configuratie”. Dit verwijst naar het afstellen van de truss rod, moer, brug, frets en het fretboard. Hoewel sommige van deze aanpassingen zelf kunnen worden gedaan, zijn er enkele die een professional nodig hebben. Ze hebben misschien zelfs speciale apparatuur nodig.

Het correct instellen van uw basgitaar is essentieel voor het behoud van een bespeelbaar instrument. U wilt bij geen van uw frets het gezoem op de snaren horen, u wilt ervoor zorgen dat de snaren op de juiste hoogte zijn ingesteld en u wilt ervoor zorgen dat uw bas de juiste intonatienauwkeurigheid heeft .

Dus nu je weet dat het belangrijk is om je basgitaar in te stellen, hoe kun je dat dan goed doen?

Hoe stel ik mijn basgitaar goed in?

Voordat je begint met het opzetten van je basgitaar, moet je ervoor zorgen dat je de juiste apparatuur bij de hand hebt. Je zal nodig hebben:

  • Inbussleutels
  • Capo
  • Elektronische tuner
  • Neksteun om de gitaar veilig te houden
  • kruiskopschroevendraaier
  • 6″ liniaal gemeten in stappen van 1/32″ en 1/64″ (0,5 mm)

We gaan de twee basisaanpassingen bespreken die u zelf kunt maken.

Truss rod afstelling

Een van de eerste stappen die u moet nemen bij het opstellen van uw basgitaar, is het afstellen van de trussrod. Dit is een metalen staaf die werkt om de hals van je bas te versterken. Als je de toonhoogte van je snaren aanpast, komt er natuurlijk meer druk op de hals van de gitaar te staan. De trussrod werkt om deze spanning te compenseren, zodat je kunt aanpassen hoeveel de nek buigt.

U wilt ervoor zorgen dat de hals van uw bas op het juiste reliëf is ingesteld. Dit is de afstand tussen de hals en de snaren van je bas. Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je snaren in goede staat zijn. Als ze te oud of te versleten zijn, moet je deze eerst verwisselen.

Controleer eerst het reliëf van je bas. Je moet dit doen in de speelpositie. Plaats de capo langs de eerste fret zodat je beide handen kunt gebruiken. Als je geen capo hebt, kun je natuurlijk je vinger gebruiken. Druk op de laagst klinkende snaar waar de nek aansluit op het lichaam. Hierdoor ontstaat er een rechte lijn over de lengte van je toets.

Kijk nu naar de opening tussen de 7e fret en de onderkant van je snaar. U kunt een voelermaat gebruiken om dit te meten – noteer de meting. Een kleine opening is goed, omdat een te rechte nek zoemproblemen kan veroorzaken. De snaren hebben voldoende afstand van de hals nodig om hun gebruikelijke trillingspatroon te kunnen uitvoeren.

Als er helemaal geen reliëf is, of als de nek naar de snaren toe buigt, moet je dit aanpassen door je trussrod tegen de klok in te draaien. De rechte lijn die je met de capo hebt gemaakt, moet ervoor zorgen dat de onderste snaar op de 7e fret rust. Meestal kan dit veel buzz veroorzaken op je open snaren en in het midden van de toets.

Te veel opluchting? Draai de truss rod in de tegenovergestelde richting: met de klok mee. Als er te veel strijkstok verwijderd is van de snaren, kan dit leiden tot tonatieproblemen, zoemend naar het einde van de toets of te hoge actie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je bas goed is afgestemd op de juiste toonhoogte voordat je aanpassingen maakt, en pas elke keer een kwartslag af.

Onthoud dat u uw trussrod niet te strak aandraait of iets doet waardoor u het gevoel krijgt dat u uw bas zou kunnen beschadigen. In het geval dat de truss rod aan het einde van zijn reis is gekomen voordat u hem kunt krijgen waar hij moet zijn, moet u hem naar een professionele technicus of gitaarbouwer brengen.

De actie aanpassen

Actie verwijst naar de afstand die de snaar moet afleggen om de frets te bereiken. De juiste actie voor je bas hangt af van je favoriete speelstijl.

Als je de neiging hebt om een ​​assertieve plectrumaanval of slap bas te hebben, moet je dit compenseren door de actie te verhogen zodat de snaar goed kan bewegen. Als je lichter bent in je spel of meer ontspannen bent in je spel, zal een lagere actie perfect zijn. De meest voorkomende actiemetingen zijn tussen 5/64” en 7/64”.

Houd je capo op zijn plaats op de eerste fret om de hoogte van de moer te elimineren. Gebruik je liniaal om te meten tussen de bovenkant van de 12e fret tot aan de laagste snaar. Het is het beste om kleinere wijzigingen te gebruiken, zodat u nauwkeurig kunt zijn.

Geef je bas een spel en kijk hoe de actie moet worden aangepast. Klinkt goed? Dan hoef je niets te veranderen. Als je het moeilijk vindt om naar beneden te drukken, moet de actie worden verlaagd. Als er veel fret buzz of een verlies van sustain is, moet de actie worden verhoogd.

U kunt de actie van uw bas verlagen of verhogen door het zadel van uw bas een kwartslag hoger of lager te zetten. Stem je bas op de juiste toonhoogte en speel hem dan nog een keer.

U moet dit proces herhalen totdat u de juiste actie voor uw behoeften hebt gevonden. Het zal altijd belangrijk zijn om je bas na elke aanpassing opnieuw af te stemmen, zodat je de actie nauwkeurig kunt meten.

Het is ook een goed idee om dit proces te herhalen voor de snaren aan de hoge tonen van de brug.

samengevat

Dus daar heb je het! Het is belangrijk om je bas goed af te stellen, zodat je hem geweldig kunt laten klinken. Als er afstellingen moeten worden gemaakt behalve de trussrod of het aanpassen van de actie, kun je je bas het beste naar een professional brengen, zodat zij dit voor je kunnen doen.

Onthoud dat het verkrijgen van het juiste geluid uit je bas niet altijd over cijfers gaat. Het draait allemaal om hoe het voelt om te spelen en het soort geluid dat je zoekt.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Backgammonmusic
Logo
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare